El politòleg Jaume López exposa com, a mesura que es va generalitzant la convicció que la democràcia és la millor forma de govern s’estén, en paral·lel, la preocupació per la seva possible crisi. Això es deu al fet que, tot i que a principis del segle XXI la implantació geogràfica de la democràcia abasta límits mai vistos, la sensació que la democràcia està en decadència es va escampant entre els ciutadans de les democràcies amb més tradició. L’autor assenyala els orígens d’aquest estat de coses, així com les possibles alternatives a la democràcia liberal, el model de democràcia actualment predominant.
Aquest article forma part del número 37 de la revista IDEES, “Democràcia és decidir”, publicat en format paper en l’edició de gener/abril de 2013.

Jaume López
Jaume López és politòleg i investigador. Professor de Teories de l'Acció Col·lectiva i investigació social, és Doctor en Ciència Política per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Es va llicenciar en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster en Teoria Política i Social per la UPF i un màster en Filosofia de les Ciències Socials per la London School of Economics and Political Science. Les seves línies de recerca inclouen la democràcia i la seva relació amb la ciutadania, la sobirania i els mitjans de comunicació, les teories de l’acció col·lectiva, el capital social i la gestió dels comuns, així com la filosofia de la ciència aplicada a l’anàlisi de les estratègies explicatives en les ciències socials. És autor de diverses publicacions com Referèndums. Una immersió ràpida (2017) i Dret a decidir: de Catalunya al món. L’autodeterminació al segle XXI (2017).