En aquest article, Sari Roman-Lagerspetz argumenta que “pensar públicament el contrari dels altres” és un dels fonaments de la democràcia. La tasca de l’oposició en un sistema democràtic, assegura, és la d’expressar la desconfiança, de criticar les accions del govern i d’oferir una alternativa. L’oposició institucionalitza la desconfiança, i, paradoxalment, la presència d’aquesta desconfiança institucionalitzada és, per als ciutadans, una raó important per confiar en el sistema democràtic. L’article defensa que la relació entre el govern i l’oposició pot ser entesa en termes de dialèctica hegeliana. Així, tot i que la teoria política de Hegel formulada en la seva Filosofia del Dret destaca el paper unificador de l’Estat, la seva filosofia anterior conté un major potencial democràtic.

Aquest article forma part del número 37 de la revista IDEES, “Democràcia és decidir”, publicat en format paper en l’edició de gener/abril de 2013.

Sari Roman-Lagerspetz

Sari Roman-Lagerspetz obtingué el doctorat per la Universitat de Helsinki, i s'especialitzà en feminisme i democràcia i les seves interseccions amb el nacionalisme, la filosofia i la religió. Forma part de la Xarxa  d’investigadores en Estudis de Gènere de l’Universitat de Helsinki, i ha publicat articles en revistes com  Studies in Social and Political Thought, de la Universitat de Sussex.