Segons Chantal Mouffe, la teoria política que predomina actualment és incapaç de concebre una forma de política democràtica apropiada per a aquesta època de postguerra freda i globalització. Per aquesta raó, considera que cal elaborar un nou model, que anomena “pluralisme agnòstic”, i intenta definir-ne els principis fonamentals. A la part final de l’article, l’autora presenta algunes reflexions relacionades amb el tipus de política progressista que considera més adequada per aprofundir en la ciutadania democràtica en l’època actual de globalització.

Aquest article forma part del número 37 de la revista IDEES, “Democràcia és decidir”, publicat en format paper en l’edició de gener/abril de 2013.

Chantal_Mouffe

Chantal Mouffe

Chantal Mouffe és filòsofa i politòloga, professora de Teoria Política al Center for the Study of Democracy del Departament de Ciències Polítiques i Relacions Internacionals de la Universitat de Westminster, a Londres. S'inscriu en el pensament polític del postmarxisme o post-estructuralisme, i la seva producció acadèmica destaca per la publicació de l'assaig Hegemonia i estratègia socialista (1985), escrit conjuntament amb el filòsof Ernesto Laclau. Altres obres importants són ​The Return of the Political (1993), The Democratic Paradox (2000), On the Political (2005), Hegemony, Radical Democracy, and the Political (2013) i For a Left Populism (2019).