En aquest article, Cirila Toplak analitza les creixents reivindicacions d’una representació política més responsable, amb el rerefons del que es percep com una crisi major de la democràcia representativa. El text examina les percepcions dels ciutadans sobre la democràcia directa i la democràcia representativa: ofereix, per una banda, una contextualització històrica mitjançant l’exploració del procés de restabliment de la democràcia directa en l’era moderna –com a complement de la democràcia representativa–, i per l’altra, la dinàmica comparada de les tendències globals en l’augment de l’aplicació dels instruments de la democràcia directa.
Aquest article forma part del número 37 de la revista IDEES, “Democràcia és decidir”, publicat en format paper en l’edició de gener/abril de 2013.
Cirila Toplak
Cirila Toplak és doctora en Història i Relacions Internacionals per la Universitat de la Sorbona a París, on es dirigí després de completar un Màster en Humanitats a la Universitat Estatal de Nova York. Ex assessora en temes europeus a la Presidència de la República d'Eslovènia, des de 2001 és professora i investigadora de la Facultat de Ciències Socials a la Universitat de Ljubljana, i cap del Centre de Recerca en Teoria Política. Fou investigadora Fulbright a la Universitat de Georgetown a Washington, i professora visitant a la Universitat Hawaii Pacific, a Honolulu. El 2010 es va integrar com a membre del Comitè Executiu de la Confederació Europea d’Associacions de Ciències Polítiques ECPSA, i de 2011 a 2013 fou Vicepresident de l’Associació de Ciència Política d’Eslovènia.