El text de l’editorial argumenta que, actualment, encara es manté imperant la lògica antagònica i polaritzadora sorgida durant la Guerra Freda. Tot i que aplicada a subjectes diversos, ha provocat que es mantingui una percepció antiquada de la democràcia, en la qual es percep el feixisme com el seu únic enemic. Això fa que passin per alt altres amenaces tant o més importants, entre les quals destaca la prevalença de la interpretació unívoca de la llei per sobre de la voluntat popular.
Aquest article forma part del número 37 de la revista IDEES, “Democràcia és decidir”, publicat en format paper en l’edició de gener/abril de 2013.

Ferran Sáez Mateu
Ferran Sáez Mateu és filòsof i escriptor. Professor titular a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull, entre 2011 i 2015 va ser director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat, entre d’altres, els assaigs Michel de Montaigne: Dels Caníbals (1992), La invenció de l'Home (premi Pere Calders 1996), El crepuscle de la democràcia (premi Josep Vallverdú 1998), Els bons salvatges (2008), Vides improbables (2010) i el breviari Una estranya forma de vida (2016). També és autor de les novel·les Les Ombres errants (2012) i La nit contra tu (2016).