En aquest article conjunt, els quatre autors reflexionen sobre la consolidació i l’extensió de la integració de la Unió Europea, que consideren lenta i atzarosa ateses les nombroses dificultats a les quals ha de fer front i la seva naturalesa en canvi constant. Consideren que, dins del context general d’ampliació a l’Europa central i oriental, és necessari que la Unió Europea articuli la seva identitat política i cultural; consolidi i racionalitzi una política exterior i de seguretat comuna; aporti solucions a la complexitat que suposa l’establiment d’una política social europea; resolgui l’encaix de les regions dins l’organigrama de les institucions i polítiques comunitàries; i, finalment, gestioni de manera eficaç i humana els nous fluxos migratoris.

Aquest article forma part del número 37 de la revista IDEES, “Democràcia és decidir”, publicat en format paper en l’edició de gener/abril de 2013.

Dietrich Thränhardt

Dietrich Thränhardt és professor emèrit de Política Comparada i Migracions a la Universitat de Münster. Estudià Història, Filologia alemana, Filosofia i Ciències Socials a les universitats de Munic, Tübingen, Zuric i Erlangen, i obtingué el doctorat el 1966 per Konstanz. Ha publicat nombroses obres referents a les migracions i les polítiques d’integració a Europa, i també sobre l’història i política d’Alemanya en general. Recentment ha escrit una sèrie d’estudis sobre els sistemes de sol·licitud d’asil als Països Baixos, Suïssa i Alemanya.


Elisabeth Johansson-Nogués

Elisabeth Johansson-Nogués és doctora en Relacions Internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008) i Senior Fellow de la LSE (London School of Economics and Political Science). Actualment exerceix com a professora agregada a l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals, on també coordina el Màster en Recerca en Estudis Internacionals. A més, és  membre de l'Observatori de Política Exterior Europea. És investigadora principal del projecte VISIONS (Ministeri de Ciència,  Innovació i Universitats), i participa en el projecte EU-NormCom (Ministeri d'Economia i Competitivitat),  així com en els  projectes Global India (Marie Sklodowska-Curie European Training Network), EUN-NET (Jean Monnet Network) i Nortia (Jean Monnet Network). La seva recerca s’especialitza en seguretat, multilateralisme i política exterior de la UE, i en les regions del  Món Àrab, el Mediterrani i Europa de l’Est.  


Klaus-Jürgen Nagel

Klaus-Jürgen Nagel és professor agregat de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra. Va estudiar Ciències  Socials i Història a les universitats de Münster i de Bielefeld, i obtingué el doctorat en Filosofia el 1989. Ha treballat al Departament d’Història de la Universitat de Bielefeld i al Departament de Ciències Socials de la  Universitat Johann Wolfgang Goethe de Frankfurt del Main. Les seves línies d'investigació són la teoria política i la política comparada, sobretot en els àmbits del nacionalisme, el federalisme  i la integració europea. També ha dedicat el seu treball de recerca a la història de Catalunya, centrant-se especialment en el seu  moviment  nacional, així com en el moviment obrer i en l’història del sector vitícola. 


Andreas Aust

Andreas Aust es graduà en Ciència Política per la Philipps University de Marburg el 1993, on esdevingué  investigador associat, i més tard hi obtingué el Doctorat amb una tesi anomenada “Ireland's development in the European single market". És professor visitant al Trinity College de Dublin, i duu a terme la seva recerca  postdoctoral a la Universitat Georg-August de Göttingen en el grup d’investigació “El futur del model social  europeu”. Els seus interessos giren al voltant de l’economia europea i especialment irlandesa, la  socialdemocràcia, el keynesianisme i l’Estat del benestar.