Aquest número d’IDEES recull les ponències presentades a la Jornada “Usos (i abusos) del seny polític”, que el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis va organitzar el 19 d’octubre de 2016 a l’Ateneu Barcelonès. L’objectiu de les sessions era reflexionar i debatre tant des del punt de vista polític com filosòfic al voltant de les idees de seny i de pacte, dos conceptes que s’entenen de manera problemàtica des de fa temps, especialment en l’etapa decisiva del procés cap a l’exercici de la sobirania nacional.

Aquest article forma part del número 43 de la revista IDEES, “Ètica, seny i valors republicans”, publicat en format paper en l’edició d’agost/desembre de 2016.

Quim Torra

Quim Torra i Pla és polític, advocat, editor i escriptor. El 17 de maig de 2018 va ser investit 131è president de la Generalitat de Catalunya. Després de dos anys i mig exercint la presidència, el 28 de setembre del 2020, el Tribunal Suprem espanyol va confirmar la sentència d'inhabilitació dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver posat una pancarta al balcó del Palau de la Generalitat a favor de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1985), entre 1987 i 2007 va exercir com a advocat i directiu de Winterthur Assegurances. Va ser fundador de l'editorial A Contra Vent (2008), director de Foment de Ciutat Vella i director del Born Centre Cultural. Durant els anys 2016 i 2017, també va exercir de director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis. A nivell polític i institucional, ha estat president de Sobirania i Justícia i membre i vicepresident de la junta directiva d'Òmnium Cultural. Ha format part del consell permanent de l'Assemblea Nacional Catalana i ha estat vocal de la Junta de Museus. També va ser Conseller del consell d'administració del Museu Memorial de l'Exili (MUME) i director de la Revista de Catalunya. Ha publicat una desena de llibres sobre història de Catalunya, periodisme i biografies, obtenint el Premi Carles Rahola d'Assaig l'any 2009. El seu últim llibre, Les hores greus. Dietari de Canonges (2021), narra la seva experiència personal com a president de la Generalitat.