Des del punt de vista de Joan Vergés, és possible que en la història de Catalunya el pactisme sigui una realitat ben palpable, una pràctica i que, fins i tot, representi una filosofia més o menys compartida. També és probable que aquesta pràctica i aquesta filosofia ajudin a explicar l’aparició i el desenvolupament del procés. Tal vegada, però, el significat profund del moment polític que vivim radiqui en el plantejament, per part d’un gruix molt important de la gent de Catalunya, de la possibilitat d’un contracte social amb tots els ets i uts.

Aquest article forma part del número 43 de la revista IDEES, “Ètica, seny i valors republicans”, publicat en format paper en l’edició d’agost/desembre de 2016.

Joan Vergés Gifra

Joan Vergés Gifra

Joan Vergés Gifra és professor titular de l'àrea de Filosofia Moral i Política del Departament de Filosofia de la Universitat de Girona, i ha sigut professor visitant a altres universitats com la Universitat Pompeu Fabra. Ha fet estades de recerca com a visiting fellow a la Universitat de Harvard (Estats Units) i també com a visiting Scholar a la Universitat d’Oxford (Regne Unit), entre d’altres. És Director de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani i especialista en filosofia política contemporània, amb especial èmfasi en John Rawls, la teoria del nacionalisme, el pluralisme i la diversitat religiosa. Ha publicat diversos articles i llibres, entre els quals destaquen La nació necessària (2014) i John Rawls: la justícia es la virtud más importante de una Sociedad democrática (2017).