Existeix una ètica republicana? Hi ha uns valors republicans? Què impliquen? Segons Xavier Antich, l’ambició d’una ètica pública determinada pels valors de la integritat, la decència, la responsabilitat i l’exemplaritat podrien ser els quatre punts cardinals d’una autèntica brúixola ètica republicana. Aquesta és la idea principal del text de l’autor, que és fruit de la ponència presentada a la jornada “Ètica pública i republicanisme: de les paraules als fets” que va tenir lloc el 28 de novembre de 2016. En efecte, el seny –sobretot en la seva vessant política– no deixa de remetre, també, a una manera determinada d’enfocar la gestió d’allò que és comú, és a dir, a una determinada ètica de la pràctica política.

Aquest article forma part del número 43 de la revista IDEES, “Ètica, seny i valors republicans”, publicat en format paper en l’edició d’agost/desembre de 2016.

Xavier Antich

Xavier Antich i Valero (La Seu d'Urgell, 1962) és un filòsof, escriptor i professor universitari català. És llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i també Doctor en Filosofia per la UB. Ha estat director del Màster en Comunicació i Crítica d’Art de la UdG i director del Programa d’Estudis Independents del MACBA, alhora que professor d’universitats com Stanford, la Universidade Católica Portuguesa o la Ramon Llull. Actualment és professor d’Idees Estètiques a la UdG, on també dirigeix el Màster en Comunicació i Crítica, i des de l'any 2011 és el president del patronat de la Fundació Tàpies. Les seves investigacions més recents estan centrades en els àmbits de l’estètica i l’art contemporanis. Ha col·laborat en diversos diaris com ara El País o La Vanguardia i actualment col·labora amb l’Ara. Ha publicat diversos llibres, entre els quals: El Rostre de l'altre: passeig filosòfic per l'obra d'Emmanuel Lérinas (1993)  o La voluntat de comprendre: Filosofia en minúscula (2016).