Quan ens aproximem a la dualitat entre el seny i la rauxa, inevitablement ens topem amb dos gegants del pensament català entorn els quals orbiten les grans postures sobre aquesta qüestió. Parlem efectivament de Ferrater Mora i Vicens Vives. Però té gaire sentit continuar reproduint aquesta “guerra” de mots i conceptes? En aquest article, Oriol Ponsatí argumenta que aquesta distinció ja no és operativa actualment des d’un punt de vista descriptiu; la realitat, tossuda, s’ha encarregat reiteradament de desmentir que ens trobem davant d’un arrauxament passatger. Segons l’autor, convé, doncs, que foragitem aquesta dualitat del nostre imaginari polític davant dels intents de dotar-la d’operativitat normativa.

Aquest article forma part del número 43 de la revista IDEES, “Ètica, seny i valors republicans”, publicat en format paper en l’edició d’agost/desembre de 2016.

Oriol Ponsatí

Oriol Ponsatí és Doctor en Filosofia per la Universitat de Girona, universitat per la qual actualment és professor associat de Filosofia antiga. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i va ser director de publicacions d’Accent Editorial entre el 2007 i 2010, actualment dirigeix dues col·leccions Trivium i Quadrivium, d’edicions de la Ela Geminada.