En aquest article, Patrícia Gabancho analitza el concepte del pactisme català centrant-se específicament en dotze episodis d’aquest fenomen per reflexionar sobre els moments de la història de Catalunya on ha primat l’astúcia i l’engany o bé la ingenuïtat i el poc pragmatisme. Segons l’autora, “el producte més promocionat del seny català és el pactisme, que encarna un bon coneixement de les pròpies forces i una obertura als altres amb l’objectiu de trobar un equilibri entre poders”. Adverteix, però, que aquest “serà més un relat de les elits que no pas de les classes populars: estem parlant de poder”.

Aquest article forma part del número 43 de la revista IDEES, “Ètica, seny i valors republicans”, publicat en format paper en l’edició d’agost/desembre de 2016.

Patrícia Gabancho

Patrícia Gabancho va estudiar llengua catalana i periodisme a Buenos Aires. Va publicar diversos llibres sobre cultura, sobre llengua i història de Catalunya i sobre urbanisme. Va guanyar el premi Prudenci Bertrana amb la novel·la autobiogràfica “La néta d’Adam”. Va ser membre del cercle d’Estudis sobiranistes i el 2011 va comprometre’s amb l'Assemblea Nacional Catalana. El 2014 va ser la vicepresidenta primera a la junta de l’Ateneu Barcelonès.