En aquest article, Francesc Canosa analitza el paisatge memorístic de Catalunya des de la Guerra Civil fins a l’actualitat, bussejant en la història d’Unió Democràtica de Catalunya. Segons Canosa, no es pot entendre Catalunya sense aquest partit, ni tampoc es poden entendre esdeveniments com la República, la Guerra Civil, la dictadura o la Transició.
Aquest article forma part del número 35 de la revista IDEES, “La memòria perplexa”, publicat en format paper en l’edició de maig/agost de 2012.
Francesc Canosa
Francesc Canosa és periodista, guionista i escriptor català. Llicenciat i Doctor en Comunicació per la Universitat Ramon Llull, és professor universitari a la mateixa institució, editor de l’editorial Trípodos, i guionista i director de documentals. Canosa ha treballat en diverses cadenes de televisió com TV3, Antena 3 o Tele 5, i en diaris com El País, l’Avui o El Periódico. Canosa pertany al Col·legi de Periodistes de Catalunya, és membre fundador de la Societat Catalana de Comunicació i Estratègia Polítiques i soci de la Societat Catalana de Comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha publicat diversos llibres col·lectius i articles científics, i ha participat en congressos nacionals i internacionals sobre els seus camps principals de recerca: la comunicació del passat, la història del periodisme i la comunicació audiovisual i la comunicació de la memòria i la identitat de Catalunya. D’entre els seus llibres cal destacar Sort per a tots (2005), La Barcelona pecadora de Domènec de Bellmunt (2009) i República TV. La Catalunya de la primera televisió (2009).