COVID-19, un repte de salut planetària

Jordi Serra-Cobo, Marta G. Rivera-Ferre, Josep M. Antó, Arnau Queralt i Bassa


Què és la salut planetària i quina relació té amb les pandèmies? Què ens diuen els científics sobre les causes de la pandèmia de la COVID-19 i la seva propagació? Com es relaciona la pandèmia amb el canvi climàtic i quins són els reptes futurs als quals haurem de fer front? La tercera sessió del cicle de debats virtuals sobre l’impacte de la COVID-19, impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis en col·laboració amb el CADS, va analitzar la crisi del coronavirus des de la perspectiva de la salut planetària, a través de la visió de persones expertes del món científic. Els ponents van remarcar la necessitat de replantejar la manera com es pensa la salut i de concebre-la des de l’òptica de la salut planetària. També van parlar de la interdisciplinarietat dels fenòmens epidemiològics i climàtics, i van fer èmfasi en la necessitat d’aplicar políticament els coneixements científics i mantenir els criteris de rigor i independència de la ciència.

El president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Ramon Roca i Enrich, va inaugurar el debat assenyalant que ens trobem davant d’un repte de salut planetària i remarcant la importància d’invertir en polítiques socials. També va subratllar que els Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) seran essencials en el món post COVID-19. El director del Centre d’Estudis en Temes Contemporanis, Pere Almeda, va presentar la resta de sessions del cicle, que abordaran l’impacte de la pandèmia en la democràcia, els drets de la ciutadania, la crisi climàtica o el context geopolític. Arnau Queralt-Bassa, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i president de la xarxa EEAC (European Environment and Sustainable Development Advisory Councils) es va encarregar de moderar la sessió, que va començar amb la formulació d’unes preguntes inicials a partir de les quals els ponents van desenvolupar les seves intervencions.

Crisi sistèmica

Durant la seva intervenció, Josep M. Antó, investigador principal a ISGlobal i catedràtic de Medicina a la Universitat Pompeu Fabra, va definir la salut planetària com la coincidència entre el que és bo per a la salut humana i el que és bo per al planeta, i va emfatitzar la necessitat de repensar els sistemes de salut en un moment en què, en paraules seves, “la crisi climàtica és un risc existencial per a la nostra societat”. El Dr. Antó va destacar la naturalesa sistèmica de la crisi actual i la seva vinculació amb les característiques de l’Antropocè. L’expert va advertir que, si s’aspira a establir una correlació entre la COVID-19 i la salut planetària que permeti entendre la situació, cal adoptar una perspectiva sistèmica que combini multisectorialitat i interdisciplinarietat. “Aquesta pandèmia no és una crisi aleatòria; revela un context global de negligència”, va afirmar.

Marta Guadalupe Rivera Ferre, directora de la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes alimentaris a la Universitat de Vic, va analitzar la situació actual dels sistemes alimentaris assenyalant la necessitat d’adoptar una perspectiva analítica que no només tingui en compte el respecte dels límits planetaris biofísics que permeten garantir la vida, sinó que posi en relleu la necessitat de cobrir aspectes socials que permeten vincular la salut de les persones i la del planeta. Segons la ponent, “el sistema alimentari està directament relacionat amb el canvi climàtic i l’emergència de les pandèmies”, atès que fenòmens com la desforestació, la fragmentació d’hàbitats, la intensificació de l’agricultura, l’increment de la globalització o la pèrdua de biodiversitat contribueixen als processos de zoonosis que originen pandèmies com la de la COVID-19.

Una qüestió de probabilitats

Jordi Serra Cobo, professor associat del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona i investigador de l’Institut de recerca de la biodiversitat IRBio, va afirmar que hi haurà noves epidèmies en els propers anys. “Per què apareixen pandèmies? Per probabilitats. La diferència entre anteriors epidèmies en la història de la humanitat i el moment actual és que ara estem canviant les probabilitats, les estem fent augmentar i, per tant, ens estem exposant a nous patògens que desconeixíem”. Segons Serra Cobo, els patògens sempre hi són i hi seran, però allò que fa que passin dels reservoris animals als humans són factors com la desforestació, la pèrdua de biodiversitat o el consum d’animals salvatges, entre d’altres. “Amb la desforestació, molts animals que perden els seus hàbitats s’acostumen a viure en estructures i habitatges humans, i és així com creixen les probabilitats que els virus saltin a les persones”. A més, segons l’expert, l’augment de la mobilitat humana i la intensificació del sistema alimentari fan que les pandèmies es propaguin ràpidament.

Governança i independència de la ciència

Durant l’estona d’intercanvi d’opinions, els experts van aprofundir en idees que havien anat sorgint, com la idea d’interdisciplinarietat en la comprensió de les epidèmies, i també van abordar altres qüestions. Un dels temes clau va ser la situació de la recerca científica en l’actualitat i la seva relació amb la governança. Josep M. Antó va destacar que cal conservar la independència de la ciència per tal de mantenir el seu potencial, així com la necessitat de respectar els seus ritmes i d’aconseguir generar mecanismes de síntesi del coneixement científic. Marta G. Rivera Ferre va fer èmfasi en la necessitat d’un poder polític autònom del poder econòmic i que es guiï per criteris científics tot actuant de manera proactiva. Jordi Serra Cobo va destacar la importància de l’educació per assolir un canvi generacional.

Davant de la pregunta sobre si la situació actual i les mesures polítiques que s’estan adoptant podrien conduir a un “món nou”, els ponents van mostrar-se reticents a vaticinar un canvi radical i immediat, però sí que van augurar que la crisi del coronavirus i els xocs futurs que puguin arribar podrien servir per canviar gradualment el paradigma, ja que no hi haurà més remei. “Els últims anys hem après quins reptes tenim plantejats. L’Agenda2030 i l’informe de l’IPCC de 2018 marquen el camí. A Europa, el Green Deal suposa un possible canvi de paradigma. Els objectius els tenim definits; el repte és la governança”, va destacar Josep M. Antó.

Marta G. Rivera Ferre, però, també va voler apuntar les dificultats en la implementació del coneixement disponible. “Si el poder polític, amb tota la informació que hi ha sobre el canvi climàtic, no està responent de manera valenta per culpa de les pressions del poder econòmic, ens trobem que estem prenent decisions de forma reactiva”. “Veient la història de la humanitat i la nostra conducta com a espècie, anem avançant a bufetades. Crec que aquesta és una primera sotragada forta, i en vindran més, perquè normalment no aprenem mai a la primera”, va concloure Jordi Serra Cobo.

Presentacions dels ponents

Jordi Serra-Cobo

Jordi Serra-Cobo

Jordi Serra-Cobo és Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona, on és investigador de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat. Ha estat investigador a l’École Normale Supérieure de París i al Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Va crear i dirigir el Centre de Recerca en Infeccions Víriques de les Illes Balears. També dirigeix un equip de recerca en ecoepidemiologia i realitza estudis multidisciplinars amb col·laboracions internacionals. Des de fa 28 anys, treballa amb equips de l’Institut Pasteur de París, on ha dut a terme més de 160 projectes. Actualment participa en l’estudi dels reservoris dels virus dengue i Zika a la l’Amazones i en el projecte CONVAT per posar a punt un biosensor que diagnostiqui coronavirus. Els resultats de les seves recerques han estat publicats i presentats en nombrosos articles i congressos científics nacionals i internacionals.


Marta G. Rivera-Ferre

Marta G. Rivera-Ferre és directora de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic. Dins d'aquesta mateixa universitat, imparteix docència i coordina la línia de recerca “Comunitats sostenibles, innovacions socials i territoris” del grup Societats, polítiques i comunitats inclusives (SoPCiI). És investigadora Ramón y Cajal i investigadora honorífica de la Universitat de Coventry. Els seus àmbits de recerca giren al voltant de l’anàlisi de les interaccions entre la societat i el medi ambient en els sistemes agroalimentaris, i se centra especialment en els sistemes agroalimentaris alternatius i el gènere, així com en els diferents models d'investigació i la gestió agrícola. Ha treballat sobre el potencial del coneixement agroalimentari tradicional local en l’adaptació al canvi climàtic. Com a autora, ha participat en les avaluacions liderades per l’ONU "Avaluació Internacional de la Ciència i la Tecnologia per al Desenvolupament Agrícoles" (IAASTD, 2005-2008), així com en l’elaboració del capítol sobre àrees rurals del Grup Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC, 2010-2014).


Josep M. Antó

Josep M. Antó és Director Científic d'ISGlobal i Catedràtic de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Doctor en Medicina, des de l’any 1988 forma part de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica (IMIM-IMAS), on ha estat coordinador de la Unitat de Recerca Respiratòria i Ambiental. L'any 1994 va ser investigador convidat del National Heart and Lung Institute, a Londres. Ha estat editor associat i membre del comitè editorial de diferents revistes científiques com l'American Journal of Epidemiology, Thorax, l'European Journal of Public Health i l'European Respiratory Journal. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos guardons, entre els quals el Cournant Lecture (European Respiratory Society, 1994), la medalla Narcís Monturiol (Generalitat de Catalunya, 1995) i la Conferencia Manuel Tapia (Societat Espanyola de Patologia Respiratòria, 1999). L'any 2009 va rebre la Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya al mèrit sanitari.


Arnau Queralt Bassa

Arnau Queralt i Bassa

Arnau Queralt i Bassa és ambientòleg i director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), un organisme adscrit al Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya. Des del gener del 2015 presideix la Xarxa Europea de Consells Assessors en Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible (EEAC). És membre del consell de direcció de la Xarxa Mediterrània d’Experts en Canvi Climàtic i Ambiental (MedECC), ha estat membre del consell de govern i del consell acadèmic de l'Institut Universitari d'Estudis Europeus, i també ha estat el president del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya. És llicenciat en Ciències ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona, té un màster en Gestió Pública del Programa Interuniversitari de Govern i Gestió Pública (ESADE, UAB i UPF) i és diplomat en Assumptes Europeus per l'Escola Diplomàtica del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació i el Patronat Català Pro Europa, del qual en va ser director.

back to top